3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας

Home/3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας

3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας

Μέσα σε ένα κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ενθουσιασμού ολοκληρώθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου του 2023 το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας. Για πρώτη φορά ως «Γίγνεσθαι» είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να φιλοξενήσουμε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό γεγονός για τη μικρή μας χώρα όπου περισσότεροι από 600 συμμετέχοντες από 48 διαφορετικές γωνιές του κόσμου συνέθεσαν ένα μοναδικό ανθρώπινο μωσαϊκό πλημμυρισμένο από αισθήσεις και γνώσεις.

Ο Ηράκλειτος δηλώνει πως “τα πάντα ρει και ουδέν μένει” και πως “ποταμώ ουκ έστιν εμβήναι δις τω αυτώ” (κανείς δεν μπαίνει δύο φορές στον ίδιο ποταμό), εξηγώντας όχι μόνο ότι το νερό του ποταμού ρέει, αλλά ότι οι άνθρωποι επίσης αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Η ύπαρξη μας βρίσκεται πάντοτε στο παρόν, ξεκινώντας και εμπεριέχοντας όλη μας την βιολογική και κοινωνική προϊστορία. Ταυτόχρονα και ενώ η ύπαρξη εμπεριέχει όλο το παρελθόν, οραματίζεται και κινείται προς το μέλλον. Ένα μέλλον προς το οποίο ο άνθρωπος δεν κινείται απλώς αλλά το δημιουργεί, μέσω της εγγενούς του ελευθερίας. Το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν συμβαίνουν μέσα σε μια συνεχή ροή. Ο Ηράκλειτος υποστηρίζει περαιτέρω πως η αρχή και το τέλος συγχωνεύονται στον κύκλο και πως κάθε ανθρώπινο ον έχει τη δυνατότητα της επίγνωσης του εαυτού.

Στο εδώ-και-τώρα λοιπόν των ημερών του συνεδρίου, με όλη την ενέργεια των συναισθημάτων που το συνόδευαν, αναδύθηκαν και ξεπρόβαλλαν από παντού οι έννοιες και οι αξίες μιας Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας και οι ανάγκες μιας διαφοροποιημένης ανθρώπινης στάσης στον κόσμο που κατοικούμε συνεργασία, φροντίδα, τρυφερότητα, καλοσύνη, ενσυναίσθηση, χαρά, ανθρωπιά, αγάπη, πνευματικότητα, δημιουργικότητα, χιούμορ αλλά και γενναιότητα και κουράγιο απέναντι στην υπαρξιακή αγωνία που συνοδεύει την ανθρώπινη συνθήκη και ευαλωτότητα μέσα στο αβέβαιο και απρόβλεπτο ανθρώπινο ταξίδι, που όπως πάντα έτσι και εδώ κάπου τελειώνει. Με αυτή την έννοια το ίδιο το συνέδριο δεν ήταν μόνο μια αναδρομή σε ένα κύκλο που ολοκληρώθηκε ή τώρα έχει κλείσει αλλά και ένα κοίταγμα, που προσπαθεί να βρει τη συνέχειά του μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε βαθύτερα την υπαρξιακή μας συνθήκη και τους τρόπους με τους οποίους συνδεόμαστε με τα θεμελιώδη ζητήματα τόσο της ανθρώπινης αγωνίας όσο και της δυνατότητάς μας για δημιουργικότητα και αγάπη. Και ίσως τέλος με ευγνωμοσύνη για το δώρο της ίδιας της ύπαρξης, για την ευκαιρία που μας προσφέρθηκε να ζήσουμε αυτή την εμπειρία από κοινού με τους μοναδικούς ανθρώπους που συναντηθήκαμε αυτές τις λιγοστές κι ωστόσο τόσο πολύτιμες μέρες.

Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο από το συνέδριο:

 

Τέλος για το πλήρες πρόγραμμα αλλά και περισσότερες πληροφορίες και υλικό μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου:

SIGN IN

Forgot Password