Άλλη ματιά της υπαρξιακής φιλοσοφίας – Διήμερο Σεμινάριο

Άλλη ματιά της υπαρξιακής φιλοσοφίας

Διήμερο Σεμινάριο

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 18.00 – 21.00 & Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 10.00 – 18.00

Το σεμινάριο είναι αφιερωμένο στη συνεισφορά τεσσάρων προσώπων που όχι μόνον έχουν προσθέσει στην γνώση και την αντίληψή μας για την ανθρώπινη κατάσταση όσο κυρίως έχουν καθορίσει και διαμορφώσει τον σημερινό μας κόσμο, καθώς πολλές από τις σκέψεις τους οδήγησαν και ενθάρρυναν τον επαναπροσδιορισμό της στάσης μας απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη. Οι αναφορές τους περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την τραγωδία και την ευαλωτότητα, τη θρησκευτική ανοχή και τον φεμινισμό και φτάνουν στην διερεύνηση και αποτύπωση του ρόλου των συναισθημάτων στην εμπειρία της ζωής. Το έργο τους συχνά συνδυάζει την αυστηρή φιλοσοφία με γνώσεις από τη λογοτεχνία και την ιστορία και, σχεδόν πάντα, αναδύεται μέσα από το προσωπικό τους βίωμα.

 

Στη διάρκεια του διημέρου θα δούμε πώς κάποιες από τις ιδέες τους διεύρυναν την αντίληψη μας ως προς το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος που στέκεται με ανοιχτότητα απέναντι στον κόσμο και πώς μέσα από την καλλιέργεια του χιούμορ, της τρυφερότητας, της συμπόνιας και αγάπης τους προς τους άλλους προσπάθησαν να καλλιεργήσουν μια νέα ισορροπία, βοηθώντας να φωτιστεί διαφορετικά η άνιση και συχνά αγωνιώδης μοίρα των ανθρώπινων όντων στον κόσμο. Θα αναφερθούμε λοιπόν σε κάποια πρόσωπα που είναι ίσως λιγότερο γνωστά στον υπαρξισμό σε μια προσπάθεια να συνδεθούμε με το σημαντικό και βαθυστόχαστο έργο τους. Θα παρουσιάσουμε τις θέσεις της Γερμανίδας φιλοσόφου Edith Stein, μαθήτριας και βοηθού του Edmund Husserl και θα έχουμε μια πρώτη γνωριμία με τις σκέψεις της Γαλλίδας φιλοσόφου και πολιτικής ακτιβίστριας Simone Weil. Θα μελετήσουμε τη δουλειά της Simone de Beauvoir, μια από τις σημαντικότερες επιρροές στον υπαρξισμό και στην φιλοσοφία του, δίνοντας χώρο και ρίχνοντας φως σε μια γυναικεία φωνή, που μίλησε για το νόημα της ζωής, τον έρωτα και την γυναικεία φύση. Θα έχουμε τέλος την ευκαιρία να ασχοληθούμε με την φιλόσοφο Hazel Barnes, μεταφράστρια του Jean-Paul Sartre και μια από τις βασικές εισηγήτριες του υπαρξισμού στην Αμερική, εστιάζοντας στην συμβολή της στον υπαρξισμό και τις φιλοσοφικές έννοιες που επεξεργάστηκε, την καλή πίστη, την τραγικωμωδία της ζωής και την προσέγγιση της διυποκειμενικότητας ως διεύρυνση της ύπαρξης και της συγκατασκευής.

 

Εισηγήτριες: Κατερίνα Ζύμνη, PhD., Χαριτίνη Γεωργοπούλου, MSc, Κάλλη Χαραλαμπίδη, MSc, Χριστίνα Μπούφαλη – Μπαβέλλα, MSc.

1 Comment

 1. 25/02/2022
  Ειρήνη ΣΙσμανιδου

  Καλησπερα,
  Θα ηθελα να συμμετέχω σε αυτο το σεμιναριο .
  Θα ηθελα να μαθω τον τροπο
  Ευχαριστω

Leave a Comment

SIGN IN

Forgot Password