«Ανακαλύπτοντας τη μυστηριώδη σοφία της νύχτας: οι θεραπευτικές δυνάμεις του ύπνου και του ονείρου» 

​Tο «γίγνεσθαι», η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας, φιλοξένησε τον υπαρξιακό θεραπευτή και ψυχολόγο, Dr Erik Craig, σε ένα τριήμερο σεμινάριο, αφιερωμένο στη θεραπευτική χρησιμότητα των ονείρων, και στο πώς μπορούμε να δουλέψουμε με αυτά, αξιοποιώντας την υπαρξιακή προσέγγιση. Ομολογουμένως, ήταν ένα από τα πιο ουσιώδη και έντονα βιωματικά σεμινάρια της χρονιάς, καθώς, όσοι βρεθήκαμε εκεί, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Dr Erik Craig, να επεξεργάζεται όνειρα, και να τα αναλύει χρησιμοποιώ​ντας την υπαρξιακή προσέγγιση.

Τα συμπεράσματα απο την επαφή μας με την προσέγγιση του Erik Craig για τα όνειρα, συνοψίζονται στην παρακάτω πρόταση: τα όνειρα είναι ένας ακόμα τρόπος να υπάρχουμε και να κατανοούμε τον εαυτό μας. Τα όνειρα, μας κατευθύνουν ώστε να εντοπίσουμε τη θέση μας σε σχέση με τον κόσμο, και τη θέση του κόσμου σε σχέση με εμάς. Στον ύπνο, μας αποκαλύπτονται ουσιαστικά όλες οι δυνατότητες με τις οποίες μπορούμε να υπάρχουμε στον κόσμο.

Η υπαρξιακή προσέγγιση, στην ερμηνεία των ονείρων, φωτίζει αυτές τις δυνατότητες, χρησιμοποιώντας σαφώς τη στάση της φαινομενολογίας, με στόχο να αποκτήσει ο θεραπευόμενος επίγνωση αυτών των δυνατοτήτων και κατ’επέκταση, να επιλέξει εάν θα τις αξιοποιήσει. Η μέθοδος που ακολουθεί ο Dr Erik Craig, είναι άκρως διαποτισμένη απο το πνεύμα του Medard Boss και της φαινομενολογίας.

Ο θεραπευτής είναι απόλυτα παρόν στο άκουσμα του ονείρου, είναι συνδεδεμένος με τον θεραπευόμενο, αλλά στέκεται απέναντί του χωρίς να «γνωρίζει τίποτα». Το «τίποτα», εξηγεί την άγνοια που ο θεραπευτής χρειάζεται να έχει τη στιγμή της θεραπείας, η οποία δηλώνει πως το κάθε τι που αναφέρει ο θεραπευόμενος για το όνειρό του, είναι κάτι μοναδικά νοηματοδοτημένο για τον ίδιο, και ο θεραπευτής καλείται να το διερευνήσει, σαν να το ακούει για πρώτη φορά.

Ο κόσμος του ονείρου λοιπόν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ευρύτερο κόσμο του θεραπευόμενου. Είναι μία συνέχεια της υπόλοιπης ζωής του, της ζωής που ζει όταν δεν κοιμάται. Αυτοί οι δύο κόσμοι επικοινωνούν μέσω των ονείρων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Dr Erik Craig, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στις συνδέσεις. Οι συνδέσεις που καλείται να κάνει ο θεραπευτής είναι οι γέφυρες που ενώνουν αυτούς τους δύο κόσμους, και ουσιαστικά αποκαλύπτουν στον θεραπευόμενο το νόημα του ονείρου, και των συμβολισμών του.

Ο Dr Erik Craig, ήταν απόλυτα σαφής οτι δεν υπάρχει θεωρία στην ανάλυση του ονείρου, υπάρχει μόνο ο κόσμος του θεραπευόμενου και του ονείρου, και κάθε τι στο όνειρο μπορεί να εξεταστεί. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να εξασκήσουμε τον νού μας να θυμάται και να ανακαλεί ένα όνειρο. Ήταν εξαιρετικά αφυπνιστική η φράση : «ένα όνειρο το οποίο δεν έχει γίνει κατανοητό, είναι σαν ένα γράμμα που δεν έχει ανοιχτεί».

​Χρειάζεται να δίνουμε περισσότερη σημασία και βαρύτητα στα όνειρα, καθώς εμπεριέχουν σημαντικές πληροφορίες για την ύπαρξη, τις δυνατότητες, τα συναισθήματα και τη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού. Δεν υπάρχει ένας τρόπος να υπάρξει κανείς, υπάρχει ο μοναδικός τρόπος του καθενός. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ερμηνεύσεις ένα όνειρο. Η υπαρξιακή ανάλυση των ονείρων, μας παροτρύνει να ανακαλύψουμε ως θεραπευτές, αυτόν τον μοναδικό τρόπο ύπαρξης του κάθε θεραπευόμενου. ​


Η Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα είναι ψυχολόγος, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκπαιδεύτηκε ως υπαρξιακή ψυχοθεραπεύτρια στο “Γίγνεσθαι”, την Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακή Ψυχολογίας. Εργάζεται ως ψυχολόγος στο πρότυπο κέντρο λόγου και μάθησης, “Λεξιμάθεια”, ενώ παράλληλα ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του “Γίγνεσθαι”, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα και έννοιες της Υπαρξιακής φιλοσοφίας. Στην παρούσα χρονική στιγμή, ξεκινάει το Μεταπτυχιακό της στην κατεύθυνση της Θετικής Ψυχολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Leave a Comment

SIGN IN

Forgot Password